Munkanapokon

08:00 - 17:00

Írjon nekünk:

ajanlat@djgepeszet.hu

A klíma beüzemelést és szerelést nem csak olyan tekintetben fogja közre jogszabály, hogy pontosan meghatározza milyen képesítés keretein belül végezheti szakember, hanem annak tekintetében is, hogy a tulajdonosnak a külső egység elhelyezés tekintetében például milyen lehetőségei vagy kötelezettségei vannak.

A mi szakértőink minden esetben rendelkeznek a hatóság által előírt képesítéssel, és ezek mellett hatalmas szakmai tapasztalattal és tudással vállalják ezeket a feladatokat a tökéletes eredmény érdekében.

Azonban a tulajdonosok jó ha tudnak azokról a feladatokról, melyek egyes esetekben őket terhelhetik az ügyintézési feladatokat tekintve, például a külső egység elhelyezés tekintetében. Ezek pedig a következők:

Főként Budapest területén, de egynéhány vidéki nagyvárosban is vannak olyan épületek, melyek kiemelt jelentőségűek, műemlék vagy műemlék jellegű épületnek számítanak, és homlokzatuk ilyen viszonylatban kiemelt jelentőségű. Ilyen épületek homlokzatára egyáltalán nem lehet klímát szerelni. Ilyen esetben a tulajdonosnak csak mobil klíma alkalmazására van lehetősége.

Van olyan társasház is, ahol nem lehetséges a házba klímát szereltetni, mert zavaró a zaj, vagy egyéb tényezők és a lakóközösség megszavazta és házirendbe foglalta, hogy nem lehet klímát szerelni, ilyen esetben is csak a mobil klíma áll a tulajdonos lehetőségére.

Vannak olyan társasházak, lakóházak, melyek olyan kerületben, térségben fekszenek, amelyek homlokzatára a klíma, külső egység szerelés tekintetében engedély beszerzésére van szükség. A helyi önkormányzat mindig az eljáró szerv, akihez kérelemben kell fordulni a tulajdonosnak ez elhelyezés engedélyezésére. Amennyiben az engedéllyel nem rendelkezik, egy-egy ellenőrzés esetével leszereltetheti az önkormányzat a külső egységet. Az okként ezekben az esetekben a városkép rontása szerepel.

Az újépítésű ingatlanok esetén pedig már az építési engedélyek mellé kötelező csatolni a klimatizálási tervet is.

A családi házak tekintetében egyetlen dologra szükséges figyelni, hogy az utcafronti falra ne kerüljön a klíma.

Minden esetben kiemelt figyelemmel kell lenni arra, hogy a távozó kondenzvíz ne akadályozza az utcán haladókat, vagyis ne csöpögjön a fejükre. Másrészt pedig az is nagyon fontos, hogy a csöpögő víz ne károsítsa a vakolatot, falfestést.

A fent felsoroltakat érdemes figyelemben tartani. Az önkormányzat nem tart folyamatos ellenőrzéseket ezen a téren, de ha engedély nélküli klíma elhelyezését észleli egy engedélyköteles helyen, vagy egy nem megfelelően elvezetett kondenzvíz elvezetést talál, leszedetheti a kültéri egységet a tulajdonossal, és sok esetben büntetésre is számíthat.

Nagyon sokszor megoldást nyújt az ügyfelek számára az erkély, amelyen elhelyezhető a kültéri egység megfelelő megoldásokkal. Ezzel kapcsolatban is kérje ki bátran véleményünket. Mindenben segítséget nyújtunk ügyfeleink számára.

Az engedélyezési eljárás tehát település és önkormányzat függő, mint ahogyan az is, hogy az engedélyezési eljárás mennyi időt vesz igénybe. Érdemes tehát minden esetben a helyi önkormányzati rendeleteket figyelemmel kísérni klíma elhelyezés esetén.

Szakértőink nem vizsgálják az engedélyek szükségességét vagy annak esetén meglétét, de a tulajdonosnak sok esetben érdeke, hogy ezeket a rendelkezéseket figyelemmel kísérje, hogy a későbbiek során el tudja kerülni a kellemetlenségeket.